Indiferent de ce model de grătar afumătoare ai, curățarea și întreșinerea acestuia este un proces foarte important pentru a-i asigura funcționarea optimă și aromele minunate pe care le oferă. Neglijarea acestui pas poate avea consecințe mai puțin plăcute, de la contaminarea mâncării și până la apariția problemelor tehnice. Deși poate fii o treabă puțin migăloasă, este mai bine să prevenim decât să reparăm.

Astfel, mai jos vei găsi lista cu pașii pe care trebuie să-i urmezi atunci când te pui pe curățat!

Cum curățăm?

 1. Pulverizați grătarul și interiorul coșului de fum cu un degresant/de curățat natural.
 2. Scoateți și curățați toate părțile detașabile ale grătarului.
 3. Aruncați foliile vechi sau căptușelile pentru tăvi de picurare.
 4. Scoateți tava de picurare și deflectorul de căldură.
 5. Goliți peleții din rezervor.
 6. Aspirați bine interiorul grătarului, focarului și rezervorului, asigurându-vă că reușiți să colectați cât mai mult rumeguș rezidual.
 7. Curățați interiorul coșului de fum.
 8. Pulverizați interiorul și exteriorul grătarului cu degresant pentru gratar/detergent natural și lăsați să se înmoaie câteva minute înainte de a șterge cu un prosop de hârtie sau o cârpă de curățat.
 9. Puteți utiliza și orice produs de curățare nechimic sau un amestec de săpun de vase diluat, apă și oțet.
 10. În sfârșit, reintroduceți toate componentele, inclusiv deflectorul de căldură, tava de picurare, căptușelile/foliile pentru tava de picurare, căptușelile noi pentru găleți și sunteți gata!
 11. PS: NU curățați termocuplul sau RTD-ul decât dacă există o acumulare vizuală pe el care trebuie îndepărtată.

Cât de des curățăm?

O curățare profundă trebuie făcută odată la 3 sau 5 folosiri, însă recomandăm curățarea grilei (cu o perie de sârmă sau cârpă) după fiecare folosire. O solutie pentru afumatoare/grătar de calitate, preferabil de la brand-uri profesionale deoarece sunt mult mai sigure și nu vor afecta suprafața produselor.

Husa de grătar – recomandarea producătorului

O prelata impermeabila va proteja produsul de vremea rea și extremă (de ex: ploaia poate crea rugină iar soarele poate decolora suprafețele). Folosirea unei huse pentru grătar este o modalitate excelentă de a vă menține grătarul curat și fără probleme precum pete de apă, praf, murdărie, polen, seva copacilor și cadouri nedorite de la păsări.

Atunci cand ninge, este ușor să dați prelata la o parte și să treceți direct la grătar, în loc să trebuiască să curățați manual toată zăpada de pe grătar.

Produse recomandate

Lasă un răspuns

Atunci când vine vorba de alegerea unui grătar pentru grădină sau terasă, există o mulțime de opțiuni disponibile, inclusiv modelele pe cărbune, pe lemne și pe gaz. Deși fiecare tip de grătar are avantajele sale, un grătar pe gaz oferă numeroase beneficii care îl fac o alegere populară pentru mulți oameni. În cele ce urmează, vom explora câteva dintre cele mai importante puncte: 

Ușor de folosit

Primul și poate cel mai important avantaj al unui grătar pe gaz este ușurința în utilizare. În timp ce un grătar pe cărbune necesită pregătire și aprinderea cărbunelui, un grătar pe gaz se aprinde rapid și este gata de utilizare în câteva minute. De asemenea, este mult mai ușor de controlat temperatura, ceea ce permite gătitul alimentelor la foc mic sau mare în funcție de nevoile dvs.

Curățenia

În plus, un grătar pe gaz este mult mai curat decât unul pe cărbune sau pe lemne. Nu există cenușă sau funingine care să cadă pe sol sau să se împrăștie în aer, astfel încât să nu aveți nevoie să vă faceți griji cu privire la murdăria care poate fi lăsată în urmă de alte tipuri de grătare. De asemenea, grătarul pe gaz poate fi curățat cu ușurință, în timp ce modelele pe cărbune sau pe lemne pot fi mai dificil de curățat.

Versatilitate

O altă caracteristică importantă a unui grătar pe gaz este versatilitatea sa. Majoritatea modelelor vin cu diferite zone de gătit, inclusiv zone pentru gătit la foc mic, mediu și mare, astfel încât să puteți găti o gamă largă de alimente. În plus, un grătar pe gaz poate fi folosit în orice condiții meteorologice, ceea ce înseamnă că nu trebuie să vă faceți griji cu privire la condițiile meteo sau să așteptați să se încălzească.

În concluzie, un grătar pe gaz este o alegere excelentă pentru oricine dorește să gătească în propria curte fără prea multe bătăi de cap. Ușurința în utilizare, curățenie și versatilitatea sunt doar câteva dintre beneficiile acestui tip de grătar. În plus, un grătar pe gaz poate fi o investiție pe termen lung, datorită durabilității și posibilității de a fi utilizat într-o gamă largă de situații.

Lasă un răspuns