Ciprian Spancioc: povestea unui chef sălbatic 

În lumea culinară, unde fiecare ingredient spune o poveste, Ciprian Spancioc se distinge prin pasiunea și dedicarea sa pentru arta gătitului lent. Fondatorul conceptului The Wild Chef, Ciprian, își deschide sufletul și ne invită în lumea sa, o lume în care tradițiile, natura și focul se împletesc pentru a crea experiențe gastronomice unice.

Începuturile de acasă

Povestea lui Ciprian începe în Moldova, în inima unei familii unde mâncarea era mai mult decât hrană - era legătură, tradiție, și mai ales, o expresie a dragostei. "Am crescut înconjurat de gusturi și arome. Am învățat de la bunica mea că gătitul este un act de iubire și dedicare. Duminicile în familie și tradiția mesei împreună, m-au inspirat să devin bucătar", își amintește Ciprian. Rădăcinile sale, îmbinate de tradiții și mese în familie, au fost fundamentul pe care el a construit o viață dedicată gustului bun. "Natura și focul, alături de călătorii, m-au inspirat să devin bucătar profesionist", adaugă el, evocând influența mentorului său, Mircea Groza (bucătar și “arheolog” culinar sălăjan), cel care i-a ghidat primii pași în acest domeniu. 

Călătoriile culinare

Prima etapă a educației sale în domeniul culinar a fost una clasică, formală - a urmat un curs de bucătar. Dar Ciprian subliniază că adevăratele sale baze culinare s-au clădit călătorind. Experiențele sale în Italia și Anglia "au fost scurte, dar m-au ajutat enorm să înțeleg respectul față de meserie și față de animal", explică el. Sfatul lui pentru cineva care e la început de drum în bucătărie: “să călătorească și să creadă în pasiunea lui. Dacă ai pasiune vei creea lucruri extraordinare.” 

The Wild Chef: o viziune transformată în realitate

Ciprian a pus bazele conceptului The Wild Chef, dedicat exclusiv gătitului lent, la smoker și grill. După patru ani petrecuți într-un food truck și în inima evenimentelor locale, acum s-a stabilit într-un singur loc, unde filozofia sa culinară a prins contur: The Wild Garden, un spațiu de evenimente private, situat pe drumul Sfântul Ioan, din Cluj-Napoca. Inspirat de mentorul său Francis Mallmann și de iubirea pentru gătitul la smoker și grill, Ciprian crede cu tărie că “gătitul la foc deschis nu este doar o metodă, ci o artă care cere răbdare și respect pentru ritmurile naturii”. 

Nu e singur în această călătorie, ci are un partener de încredere, pe Győri Csaba, alături de care își propune să ofere clienților The Wild Garden posibilitatea organizării de evenimente private cu momente inedite de live cooking. Csaba are o experiență de peste 20 de ani în lumea organizării de evenimente și contribuie enorm cu know-how-ul său pe partea de bar și organizare, iar Ciprian a creat un loc unde focul și natura comunică în armonie. 

Grație pasiunilor lor atât de diferite, cei doi au reușit să creeze un spațiu unde tradiția și show-ul se întâlnesc într-un meniu vibrant, în care fiecare preparat e un actor principal. "Pentru un gust extraordinar este nevoie de răbdare și atenție", explică el. Meniul The Wild Garden, centrat pe BBQ, include specialități ca brisket, coaste de porc și vițel, dar și sarmale gătite la smoker, un tribut adus tradițiilor culinare românești. 

Ciprian și echipa sa pun un accent deosebit pe utilizarea produselor locale de calitate, colaborând mereu cu producători și piețari locali. "Nu vreau să se piardă aceste tradiții și origini. Produsele locale, muncite, sunt esența conceptului nostru", spune chef-ul. 

Un viitor în inima focului

Mai departe, Ciprian speră să inspire, să provoace și să aducă bucurie, în timp ce continuă să scrie povestea The Wild Chef. Prin foc, fum și pasiune, fiecare preparat devine o poveste, iar fiecare vizită, o experiență de neuitat. "Pentru mine, nu există și nu va exista niciodată locul doi. Țelul meu a fost întotdeauna să ofer ce-i mai bun. 

Chef Ciprian Spancioc ne reamintește de importanța de a încetini, de a savura momentul și de a celebra tradițiile care ne definesc: “nu pot să nu îmi exprim recunoștința profundă față de doi piloni esențiali în viața mea: familia și echipa mea. Fără sprijinul necondiționat al soției mele, care a fost alături de mine în fiecare moment, încurajându-mă și împărtășindu-mi viziunea, și fără sacrificiile părinților mei, care m-au susținut financiar și moral, visul The Wild Chef ar fi rămas doar o iluzie. Echipa mea, pe care o consider a doua mea familie, este coloana vertebrală a acestui concept. Fiecare membru contribuie cu pasiune și dedicație la crearea unor experiențe memorabile pentru clienții noștri”.  

The Wild Chef și The Wild Garden vă așteaptă să redescoperiți bucuria gătitului lent și să împărtășiți bucuria meselor împreună, într-un omagiu adus focului, tradiției și, cel mai important, pasiunii. După cum ziceau bătrânele din satul unde a copilărit Ciprian, viața se savurează “câtingan, câtingănuț”, adică încet, încetuc. 

theWildGarden