Alegerea tipului de combustibil atunci când plănuiești să achiziționezi un grătar poare fi puțin copleșitoare, deoarece e greu de observat cu ochiul liber care este diferența dintre grătarele pe cărbuni vs. peleți vs. gaz.

Din acest motiv (și pentru a ușura procesul alegerii) vom explica diferențele dintre gătirea pe diverse tipuri de combustibil, și care sunt pro-urile și contra-urile la fiecare.

Grătar pe peleți

Când gătiți cu un grătar cu peleți, căldura care gătește alimentele provine din arderea peleților de lemn. Doar setezi temperatura dorită, iar grătarul va arde măsura potrivită de peleți și va circula căldura și fumul natural prin zona de gătit cu ajutorul ventilatoarelor  încorporate.

Grătarele cu peleți oferă fum și căldură consistente care sunt ușor de reglat. Fumul dă la tot ceea ce gătiți un gust natural de lemne. Nu există izbucniri de foc pe grilă deoarece flacăra este ținută în siguranță departe de alimente. Și nu este nevoie să monitorizați un grătar cu peleți – temperatura rămâne acolo unde doriți, atât timp cât doriți.

Grătarele cu peleți necesită o sursă electrică cu protecție GFCI, care protejează împotriva șocurilor electrice (dacă aveți prize în aer liber, acestea sunt probabil prize GFCI). Temperatura maximă a unui grătar cu peleți este de aproximativ 260 de grade Celsius. 

Pro: ușurință în utilizare, aromă de fum constantă.

Contra: Cost de pornire mai mare, temperatură maximă de gătit mai mică.

Grătar pe gaz 

Când gătiți cu un grătar pe gaz, căldura vine de la arzătoarele alimentate cu gaz combustibil. Funcționează la fel ca o sobă de interior pe gaz. Marele dezavantaj este că, deoarece gazul este inodor și fără gust, nu oferă alimentelor nicio aromă de fum.

De obicei, puteți menține temperaturi constante cu un grătar cu gaz. Propanul, cea mai comună sursă de combustibil pentru grătarele cu gaz, este relativ ieftin și disponibil pe scară largă. Multe grătare pe gaz pot oferi temperaturi extrem de ridicate pe care unii oameni le preferă pentru gătirea directă. 

Dacă doriți orice aromă naturală de fum în mâncarea dvs., trebuie să o adăugați singur utilizând tuburi de fum cu peleți sau așchii de lemn. Și deoarece căldura unui grătar cu gaz provine de la flacără deschisă, dacă doriți să gătiți ceva scăzut și lent, trebuie să faceți acest lucru pe o zonă anume a grătarului – altfel, flacăra deschisă va arde suprafața alimentelor înainte ca interiorul să se gătească.

Pro: ușurință în utilizare, costuri reduse de combustibil.

Contra: Nu este conceput pentru gătirea lentă la temperaturi scăzute, afumatul necesită echipament special. Greu de păstrat curat deoarece grăsimea cade în cuvă.

Grătar pe cărbuni

Când gătiți cu un grătar cu cărbune, căldura vine de la bricheții de cărbune.

 Aprindeți bricheții, așteptați aproximativ 20 de minute să se încălzească, apoi îi turnați în zona specială pentru ei. 

Grătarele cu cărbune pot fi ieftine, iar brichetele sunt disponibile la aproape fiecare magazin alimentar.

Cu toate acestea, temperaturile sunt greu de controlat atunci când gătiți pe un grătar cu cărbune. Diferite zone ale grătarului vor avea temperaturi diferite, în funcție de cât de fierbinți se întâmplă să ardă cărbunii de sub ele în acel moment. Pentru a obține o adevărată aromă naturală de fum, trebuie să folosiți bricheți de specialitate sau să adăugați așchii sau bucăți de lemn la cărbune.

Orice proces de gătit lent și scăzut va necesita crearea și menținerea unui sistem cu 2 zone de căldură mai mare și mai mică – cu o grămadă de bricheți pe o parte și deloc sau foarte puțini pe cealaltă. Trebuie să verificați frecvent temperatura și să adăugați/înlăturați bricheții/cărbunii după cum este necesar.

Pro: Ieftin.

Contra: Este foarte greu de menținut temperaturi constante, cu excepția cazului în care se utilizează un grătar ceramic cu cărbune mai scump. Cele mai ieftine grătare cu cărbune nu sunt concepute pentru gătire lentă la temperaturi scăzute.

Lasă un răspuns