Grătarul pe cărbune. Controlul temperaturii

În articolul acesta vom învăța cum să controlăm temperatura grătarului pe cărbune, diferența dintre gătitul direct și indirect, modul cel mai ușor de a aprinde cărbunii și cum să alegem cel mai bun cărbune în funcție de ce carne gătim.

Carbune

Controlul temperaturii. Alimente diferite

Gustul perfect, textura și suculeța preparatelor depinde de metoda de gătire pe care o alegeți să o folosiți cât și de temperatura potrivită a gătarului. Dacă alegem să pregătim pe grătar pizza, cartofi sau produse de rotiserie este nevoie de o temperatură ridicată de până la 290 grade aceasta fiind produsă cu capacul de aerisire deschis la maxim. Pentru carnea de pui și legume avem nevoie de o temperatură medie de 230 grade obținută cu capacul de aerisire deschis pe jumătate. Peștele, cârnații și pentru carne afumată avem nevoie de o temeratură scăzută de aproximativ 120 grade pe care o putem obține cu capacul de aerisire deshis doar un sfert. În cazul coastelor, pieptului sau pulpei de porc avem nevoie deasemnea de o temperatură scăzută menținută pentru o perioadă mai mare de timp. Intervalul de 95 – 150 grade ne oferă posibilitatea de a pătrunde carnea și a avea rezultate de invidiat la grătar.

În funcție de tipul de grătare pe cărbuni pe care îl aveți și de tipul de carne pe care doriți să o pregătiți, va trebui probabil să vă adaptați metodele de gătit. Diferitele metode de gătit necesită temperaturi diferite pentru grătar. Cel mai simplu mod de a vă face grătarul la temperatura potrivită este să utilizați cantitatea corectă de cărbune și reglarea capacului de aerisire în poziția potrivită.

Folosirea capacului la grătarele pe cărbuni asigură o coacere uniformă a preparatelor cu temperatura potrivită pentru fiecare fel de carne ales. Puteți regla căldura pe un grătar cu cărbune, luând în considerare cantitatea de aer care circulă în grătar. Gurile de aerisire controlează cantitatea de aer lăsată în grătar, care la rândul său controlează temperatura: cu cât intră mai mult aer în grătar, cu atât devine mai fierbinte. Cele mai multe grătare Weber, Monolit sau PitBoss au guri de aerisire atât pe capac, cât și pe bolul de jos.

  • Temperatură ridicată – aprox 290 °C – aerisire deschisă 100% – pizza, cartofi

  • Temperatură medie –    aprox 230 °C – aerisire deschisă 50%    – carne pui, legume

  • Temperatură mică –       aprox 120 °C – aerisire deschisă 25%     – pește, cârnați

  • Temp mică/ afumare –  aprox 95 °C – aerisire deschisă 15%        – pulpă, piept, coaste porc

Carbune

Gătitul direct și indirect

În funcție de tipul de grătar pe care îl aveți și de mâncarea pe care doriți să o pregătiți, va trebui probabil să vă adaptați metodele de gătit. Diferitele metode de gătit necesită temperaturi diferite pentru grătar; cel mai simplu mod de a vă face grătarul la temperatura potrivită este să folosiți cantitatea potrivită cărbune.

Pur și simplu, metoda de gătire directă este similară cu cea a fripturii. Aceasta implică gătirea alimentelor direct peste sursa de căldură și întoarcerea alimentelor la jumătatea timpului de gătit. Aerisirea capacului trebuie să fie deschisă 100%, iar cărbunii dvs. să fie distribuiți uniform. Această metodă este utilizată pentru alimentele care vor dura 20 de minute sau mai puțin, cum ar fi fripturile, burgerii, cotletele, cârnații și legumele. Este, de asemenea, o modalitate excelentă de a prăji mâncarea și de a crea acea textură clară și caramelizată.

Gătitul indirect la grătar este similar cu cocerea și este ideal pentru articolele care necesită un timp mai lung pe grătar. Cu această metodă indirectă de gătit, cărbunii trebuie așezați uniform pe ambele părți, lăsând un spațiu la mijloc. Umpleți o tavă de picurare cu puțină apă și puneți-o în centrul grătarului. Așezați mâncarea direct peste tava de picurare. Această metodă este ideală pentru produse alimentare mai mari, precum fripturi, pâine și prăjituri. Ridicați capacul numai după timpul de gătire sugerat, astfel încât circulația aerului să rămână constantă.

Carbune

Alege cărbunele potrivit. Cum aprindem cărbunii ușor?

Rezultatele excelente la grătar sunt date de un cărbune de calitate. Bricheții sunt o variantă foarte bună cu o putere calorică mare și perioadă de ardere de peste 3 ore. Mai mult, aveți garanția noastră că nimic în afară de lemn carbonizat, amidon și apă nu este introdus în bricheții Weber, făcându-le nu numai cele mai rapide și mai consistente, ci și unele dintre cele mai ecologice de pe piață.

Nu ați mai folosit bricheți și nu știți cum să îi aprindeți? E foarte simplu pentru început aveți nevoie de o cană de aprindere și câteva cuburi de apindere acestea le găsiți în pachetul Weber Starter.

Dacă sunteți obișnuiți cu cărbunii pentru prepararea cărnii la grătar alegeți cărbuni 100% naturali cu diferite arome și diferite cantitați de la BestCharcoal.

În ceea ce privește timpii de gătit, cărbunele din lemn natural se aprinde rapid și arde mai fierbinte, ceea ce poate fi excelent pentru fierbere sau gătit cu căldură ridicată, în timp ce brichetele ard mai mult și, prin urmare, sunt cele mai potrivite pentru metodele de gătit mai lente.

Carbune

Experimentează!

Având aceste informații de bază despre cărbunii și gătitul pe grătar direct și indirect vă sfătuim să experminetați cât mai mult diferitele tipuri de carne și rețete. Împărtășiți și cu alți pasionați de grătar rețetele dumneavoastră și veți deveni un maestru al grătarelor. Impresioneazăți prietenii și familia cu rețete noi și delicioase la grătar. Vrei să îți achiziționezi un grătar nou pe cărbune? Aici ai lista grătarelor pe cărbune disponibile pe site-ul nostru.

Lasă un răspuns