cover_article_ceaun_paine_

Pâine de casă coaptă în ceaun/ cuptor olandez

INGREDIENTE:

pentru 8 portii (1 pâine)

• 2 căni de apă călduță (480 ml) 30˚-40C

• 1 plic drojdie uscată activă

• 4 căni de făină universală (500 g), plus mai multă pentru pudrat

• 1 ½ linguriță sare

• 1 lingurita ulei de masline

MOD DE PREPARARE:

PASUL 1

Amestecați drojdia în apa călduță și lăsați drojdia să dospească până devine spumoasă. Într-un castron mare, amestecați împreună făina și sarea. Odată încorporate, se face un mic loc în mijloc și se toarnă amestecul de apă și drojdie.

PASUL 2

Amestecați umezindu-vă mâna de lucru înainte de amestecare, astfel încât aluatul să nu se lipească de degete. Apa și făina ar trebui să se unească și să formeze un aluat aspru care să se desprindă de părțile laterale ale vasului. Dacă aluatul este prea lipicios, adăugați mai multă făină câte puțin, aproximativ 1 lingură o dată. Dacă aluatul este prea uscat, adăugați mai multă apă călduță, câte 1 lingură.

PASUL 3

Odată ce aluatul s-a frământat, acoperiți și lăsați să crească până își dublează volumul (aproximativ 1 ½-2 ore). Descoperiți aluatul și dați-i câteva lovituri cu degetul. Dacă aluatul a crescut corespunzător, ar trebui să se adâncească sub presiunea degetului și să se dezumfle încet.

PASUL 4

Folosind o spatulă de cauciuc, începeți de la marginea vasului pentru a desprinde aluatul din lateral și îndoiți-l în sus și spre centrul vasului. Întoarceți vasul la 90 de grade și repetați până când tot aluatul a fost tras din lateral și pliat spre centru. Odată terminat, acoperiți și lăsați aluatul să crească din nou pentru încă 1 ½-2 ore. Odată ce aluatul și-a dublat din nou volumul, transferați-l ușor din bol pe o suprafață ușor pudrată cu făină.

PASUL 5

Presărați puțină făină deasupra aluatului. Folosind mâinile, începeți să modelați o formă de pâine. Îndoiți aluatul de mai multe ori sub el însuși pentru a forma o minge, apoi prindeți cusăturile de aluat de dedesubt. Puneți aluatul cu cusătura în jos într-un castron curat, care a fost ușor acoperit cu ulei de măsline și pudrat cu făină. Se acopera si se lasa la crescut 1 ora.

bricheti_sus_si_jos_

PASUL 6*

Între timp, puneți în cuptor un cuptor olandez de 6 litri (sau o oală de fontă cu capac). Preîncălziți cuptorul la 230˚C cu oala înăuntru timp de 45 de minute. Scoateți cu grijă oala din cuptor și puneți-o pe o suprafață rezistentă la căldură. (Aveți grijă! Va fi FOARTE fierbinte.)

PASUL 7

Întoarceți aluatul dospit pe o suprafață presărată cu făină și puneți-l cu grijă în interiorul vasului. Acoperiți-l cu capacul și puneți vasul înapoi la cuptor. Coaceți timp de 45 de minute, îndepărtând capacul în ultimele 15 minute. Scoateți pâinea din oală, acoperiți și lăsați-o să se răcească timp de 10 minute înainte de a tăia feliile.

paine_ceaun_in_interior

*Pentru ceaunele de fontă cu capac de la BBQ Toro sau Valhal Outdoor se poate coace această rețetă folosind bricheti dedesupt și pe capacul acestuia.

O nouă categorie de vase de fontă disponibilă de site-ul nostru de la Valhal Outdoor. Vezi categoria aici

paine_ceaun

Vă dorim Poftă Bună!

Vă încurajăm să experimentați rețetele noastre și să împărtășiți cu noi rezultatele obținute #grillexpert pe FacebookInstagram și Youtube. Astfel ne veți încuraja și veți inspira și alți clienți Grill Expert.

Lasă un răspuns