Cozonac cu nucă

INGREDIENTE:

  • 100 ml lapte gras (pentru maia)
  • 100 g făină (pentru maia)
  • 25 g drojdie proaspătă (sau drojdie uscată)
  • 550 g făină (pentru aluat)
  • 150 ml lapte 3,5 % (pentru aluat)
  • 90 gr zahăr fin
  • 10 g miere
  • 2 ouă
  • 100 gr unt
  • esență de vanilie
  • coajă rasă de lămîie și portocală
  • 300 g de nucă măcinată (pentru umplutură)
  • 100 ml lapte (pentru umplutură)
  • 1 lingură cacao
  • 1 lingură miere
  • 100 g zahăr (pentru umplutură)

MOD DE PREPARARE:

PASUL 1

Dizolvăm drojdia în laptele ușor călduț apoi adaugam treptat faină și amestecăm ușor. Vom obține un aluat cu o consistență cremoasă. Acoperim vasul  și o lăsăm să dospească într-un loc călduț pentru aproximativ 45 minute.

PASUL 2

După ce maiua a crescut alegem un vas mai mare pentru făină și turnăm maiua peste făină. Adăugăm ouăle bătute ușor, laptele călduț și mierea. Începem să frământăm până ce aluatul de cozonac începe să prindă consistență apoi adăugăm zahărul, sarea și coaja rasă de lămâie și portocală (opțional).

PASUL 3

Adăugăm untul încălzit ușor pe rând pentru a fi ușor de încorporat. După ce aluatul este închegat îl mutăm pe blatul de lucru pentru a-l frământa până se desprinde de mâini și este elastic și lucios.

Nu adăugați făină în exces chiar daca aluatul este lipicios. Puteți folosi un pic de ulei pentru a nu se lipi de blat și mâini. După frământare va deveni elastic și lucios.

PASUL 4

Lăsăm aluatul frământat într-un vas la dospit până își dublează volumul.

PASUL 5

Umplutura se prepară astfel: Adăugăm mierea, zahărul și nuca într-un vas pus la foc mic și amestecăm până obținem o cremă densă. Adăugăm treptat laptele și continuăm să amestecăm.

PASUL 6

Scoatem aluatul de la dospit și îl așezăm pe blatul de lucru. Împărțim aluatul în 2 părți egale și formăm 2 foi de grosimea unui deget. Așezăm 1/2 din umplutura de nucă pe fiecare din aceste 2 foi. Rulăm fiecare parte pentru a forma un rulou lung pe care îl împletim cu celălalt. Așezam astfel cozonacul format în tava pentru cozonac tapetată cu ulei și cu foaie de copt.

Se unge cozonacul cu 1 gălbenuș amestecat cu 3 linguri de lapte și îl pudrăm cu zahăr tos. Lăsăm din nou la dospit pentru încă aproximativ o oră.

PASUL 7

Preîncălzim cuptorul la 180 grade  și punem la copt tava pentru aproximativ 45 min. După ce capătă un aspect caramelizat la suprafață îl scoatem din cuptor și îl lăsăm să se răcească puțin pentru a-l putea felia bine.

Recomadări:

Această rețetă se poate face în cuptoarele de la Alfa Forni și în grătarele tip Kamado de la Monolith.

Vă dorim Poftă Bună!

Vă încurajăm să experimentați rețetele noastre și să împărtășiți cu noi rezultatele obținute #grillexpert pe FacebookInstagram și Youtube. Astfel ne veți încuraja și veți inspira și alți clienți Grill Expert.