Coastele de porc la grătar sunt o adevărată delicatesă pentru iubitorii de carne. Această rețetă vă va învăța cum să pregătiți coastele de porc la grătar, folosind o marinadă specială care le va conferi un gust bogat și aromat. Este o opțiune perfectă pentru o cină de vară în aer liber sau o petrecere cu prietenii și familia.

Ingrediente:

Pentru marinadă și uns:

 • 240 ml de marinadă (detalii despre cum să o preparați mai jos)
 • Sare, după gust

Pentru marinadă (cantitățile pot varia în funcție de preferințe):

 • 3 căței de usturoi, mărunțiți
 • 2 lingurițe de boia de ardei dulce
 • 1 lingură de miere
 • 2 linguri de ulei de măsline
 • 2 linguri de oțet balsamic
 • 1 lingură de sos Worcestershire
 • 1 lingură de sos de soia
 • Sare și piper proaspăt măcinat, după gust

Pentru coastele de porc:

 • 2-3 kg de coaste de porc, tăiate în bucăți

Instrucțiuni:

Pregătirea marinadei:

 1. Într-un blender sau robot de bucătărie, adăugați toate ingredientele pentru marinadă: usturoiul mărunțit, boia de ardei dulce, mierea, uleiul de măsline, oțetul balsamic, sosul Worcestershire, sosul de soia, sare și piper proaspăt măcinat. Procesați până obțineți un piure omogen.
 2. Puneți deoparte 240 ml din marinadă pentru a o folosi ulterior ca sos pentru uns coastele.

Pregătirea coastelelor de porc:

 1. Cu ajutorul unui cuțit, introduceți vârful neascuțit sub membrana care acoperă partea din spate a fiecărei șire de coaste. Ridicați și desprindeți membrana până se rupe. Apoi, apucați un colț al acesteia folosind un prosop de hârtie și trageți-o. Această etapă va face ca coastele să fie mai fragede și mai gustoase.
 2. Aplicați marinada rămasă pe toată suprafața coastelelor, iar pe partea cu carne, condimentați cu sare.
 3. Lăsați coastele la temperatura camerei timp de 30 de minute înainte de a le frige, astfel încât să se îmbine aromele.

Gătirea coastelelor la grătar:

 1. Pregătiți grătarul pentru gătit la căldură mică indirectă (între 150° și 165°C).
 2. Curățați grilele de gătit cu o perie pentru a îndepărta reziduurile anterioare.
 3. Stivuiți coastele cu partea cu os orientată în jos și frigeți-le la căldură mică indirectă, cu capacul închis, timp de 45 de minute.
 4. După 45 de minute, distribuiți coastele pe suprafața grătarului. Aplicați cu pensula o cantitate din sosul de ungere pe care l-ați păstrat pe părțile cu carne. Stivuiți coastele din nou și continuați gătirea la căldură mică indirectă, cu capacul închis, timp de încă 45 de minute. Dacă folosiți un grătar cu cărbuni, adăugați cărbune la nevoie pentru a menține temperatura constantă.
 5. În timpul celei de-a treia runde de gătit, schimbați din când în când pozițiile coastelor și aplicați din nou sosul pentru uns pe părțile cu carne.
 6. La final, așezați coastele pe căldură directă cu partea cu os orientată în jos. Aplicați mai mult sos de ungere și continuați gătirea cu capacul închis până când carnea este foarte moale și s-a retras cu aproximativ 12 mm față de capetele oaselor, timp de 10-15 minute, întorcându-le când în când pentru a preveni arderea.
 7. Transferați coastele pe o tavă, acoperiți-le cu folie și lăsați-le să stea timp de 15 minute înainte de a tăia coastele în bucăți.

Lasă un răspuns