3  2   1  metoda simplă de a găti costițe la grătar

costite la gratar metoda practica - 2

Ce este metoda 3 2 1? 

Metoda 3 2 1 este o tehnică simplă și foarte ușor de urmat de a găti costițele și a le oferi o aromă delicioasă și o textură suculentă.

Fiind atât de ușor de urmat, metoda 3 2 1 este ideală în special pentru începători în ale gătitului la grătar sau pentru oricine își dorește niște costițe suculente care ți se topesc în gură. 

În esență, metoda 3 2 1 de gătit costițe la gratar se bazează pe:

  • 3 ore de afumat coastele direct pe grătarul pe peleți 
  • 2 ore în care coastele se gătesc pe grătar învelite în folie
  • 1 oră de gătit, desfăcute și unse cu sos 

Cum se gătesc costițele? 

Pentru a începe, trebuie să usuci costițele, îndepărtând membrana și tăind-o dacă măcelarul nu a făcut asta deja. Timpii de gătit pot să varieze, așa că gândește-te la metoda 3 2 1 ca la o călătorie culinară și nu o rețetă sau tehnică fixă. 

Pe măsură ce ajungi la final, este indicat să verifici constant dacă costițele sunt gata.

Vei știi că acestea sunt gata de servit atunci când temperatura internă este de 85-86°C și, dacă în momentul în care introduci o scobitoare în carne, aceasta alunecă fără a opune rezistență. 


Nivel de dificultate: ★★☆☆☆

Durată totală de pregătit și gătit: 3 h si 30 minute

Ingredinete necesare: costițe de porc întregi cu os, condimente, sos BBQ, oțet de mere, pastă de tomate, muștar, unt, zahăr bru, miere de albine, sare, piper

Ustensile și aparatură necesare: grătar pe cărbuni cu capac sau afumătoare, cărbuni naturali, pensulă pentru us, folie de aluminiu, termometru (dacă grătarul nu are) boluri pt sos, opțional cipsuri de afumare cu arome

costite la afumat

3 ore de afumat coastele direct pe grătar 

Acoperă cu generozitate fiecare centimetru de costiță cu sos și amestec de condimente pentru coaste.

Așează-le pe grătar cu osul în jos și afumă-le timp de 3 ore la 107 – 110°C.

ATENȚIE! Să nu ridicați capacul, asigurați-vă ca aveți constant 107 – 110°C, ele nu se vor arde, deci este bine să aveți un termometru cu sonda.

costite in folie de aluminiu

2 ore coaste vor fi înfoliate în staniol

După cele 3 ore de afumare, învelim costițele în folie de aluminiu (strânse bine de tot) și vom pune iar la gătit timp de 2 ore, 106 – 110° C.

Ca și extra gust și aromă, când învelești costițele, pentru a obține o aromă dulce și suculentă, poți adăuga oțet de mere cu  puțin unt, zahăr brun și miere.
Pune coastele împachetate cu folie înapoi pe grătar timp de 2 ore, tot cu oasele în jos. 

NU LE DERANJĂM – 2 ore! – Verificăm și ne asigurăm doar că au temperatura corectă.

ATENȚIE! Nu le găti mai mult de 2 ore, altfel vor fierbe.

costite pe gratar

1 oră direct pe grătar

Desfă costițele și așează-le pe grătar pentru încă o oră, cu mare grijă pentru că acum carnea poate să cadă de pe os și nu ne dorim acest lucru.

Temperatura tot de 106 – 110°C . 

Trebuie hidratate constant, pentru a nu se usca, le ungi cu sos de grătar (BBQ), constant.

Este indicat să începi să le verifici în primele 20 de minute după ce le-ai pus desfăcute pe grătar și să reaplici cât de mult sos îți dorești.

Spre final, poți să mărești temperatura grătarului dacă îți dorești ca sosul să devină puțin lipicios și ele să aibă o tentă de arsură.  

SFATURI & PONTURI

Poți afuma mai mult de 3 ore costițele, dar depinde și calitatea acestora, nivelul de grăsime, grătarul pe care le gătești, temperatura de exterior, etc.

3  2  1 este o metodă simplă iar reușita și gătirea unor costițe perfecte depinde și de îndemânarea și răbdarea ta ca și bucătar.

Dacă le lași prea mult la afumat sau înfoliate, ele vor începe să fiarbă și carnea va fi moale, ca și terciul de ovăz.

Temperatura optimă de gătire în interiorul costițelor se recomandă să fie de 63 – 64°C, puteți verifica cu ajutorul unei termometru sondă. 

Nu este indicat să grăbiți procesul de gătire prin creșterea temperaturii sau expunerea directă la foc a costițelor.

Poftă mare și prin exercițiu și repetare o să vă perfecționați.

Lasă un răspuns