Legumele pe grătar pot adăuga câteva arome uimitoare. Este garnitura perfectă pentru orice friptură la grătar sau poți să faci o minunată salată de legume în zilele de post.

 width=

Citește mai jos 4 sfaturi pe care să le iei în considerare atunci când vei găti legumele pe grătar.

Gătește legume de sezon
Legumele de sezonul local au avantaje mari față de orice a fost expediat din întreaga lume. Sunt mai coapte, deci au un gust mai bun. Asta înseamnă că poți obține pur și simplu rezultate delicioase.

Expune cât mai multă suprafață
Fiecare legumă poate fi tăiată pentru a expune cea mai mare zonă care intră în contact direct cu grătarul. Cu cât contactul este mai direct, cu atât aromele vor fi mai bune. De exemplu, alege ardei cu părți plane pe care să le poți tăia ușor din miez. Cu cât sunt mai plane părțile, cu atât suprafața se va carameliza pe grătarul de gătit la cald. Taie legumele cât mai uniform. O grosime de 2-2,5 cm este potrivită pentru majoritatea legumelor. Dacă vrei să pregătești la grătar legume de mai mici dimensiuni, poți folosi un coș special ca să nu ajungă în foc.

Folosește ulei de calitate
Legumele au nevoie de ulei pentru a preveni lipirea și arderea. Uleiurile neutre,  vor face treaba bine, dar un ulei de măsline extra-virgin oferă un plus de îmbunătățire a aromei în fiecare legumă. Unge suficient încât să acoperi fiecare parte, dar nu atât încât să picure ulei de pe legume. Condimentează legumele generos cu sare și piper (o parte din acestea vor cădea). Pentru mai multe arome, marinează legumele la temperatura camerei timp de 20 minute până la o oră în ulei de măsline, oțet, usturoi, ierburi și condimente.

Când sunt gata?
Legumele ferme, cum ar fi ceapa și feniculul, se fac adesea la grătar undeva între crocante și fragede. Dacă le vrei mai moale, lasă-le câteva minute mai mult, dar urmărește-le cu atenție ca să nu se ardă. Grătarul intensifică rapid dulceața legumelor și asta poate duce la ardere. Majoritatea legumelor se gătesc în aproximativ 15 minute.

 width=

Ustensile utile: