Vrei să înveți cum să gătești o friptură până la nivelul dorit? Atunci ești în locul potrivit!

FRIPTURA RARE 

Temperatura internă 45-55 °C. Exteriorul este puțin făcut, iar centrul este roz și rece la atingere. La temperatura grătarului de 200°, gătește timp de 2:30 minute pe fiecare parte.

FRIPTURA MEDIUM RARE

Temperatura internă 55-60 °C. Exteriorul este făcut, centrul este roz, cu dungi subțiri maro în partea de sus și de jos.

 La 200°, gătiți timp de 3:30 minute pe fiecare parte.

Medium rare este gradul de coacere recomandat pentru a gusta aroma naturală a cărnii. De obicei, cunoscătorii de carne și bucătarii le place să o mănânce la acest nivel. 

FRIPTURA MEDIUM

Temperatura internă 60-65°C .Exterior este făcut iar centrul prezintă părticele roz, cu margini maro.

 La 200°, gătiți timp de 4:30 minute pe fiecare parte.

Acest grad de coacere este preferat de majoritatea oamenilor. Nu este sângeros dar nici uscat. 

FRIPTURA WELL 

Temperatura internă 65-70°C. Gătit la exterior cu un centru cald, roz pal. 

La 200°, gătiți timp de 5:30 minute pe fiecare parte.

Este cu siguranță gătit și încă prezintă aroma cărnii.

FRIPTURA WELL DONE 

Temperatura internă 70-75 °C. Maro pe exterior cu un centru în mare parte maro.

 La 200°, gătiți timp de 6:30 minute pe fiecare parte.

TIPS

De unde știi când centrul fripturii tale a atins temperatura potrivită? Cel mai bun mod este măsurarea temperaturii interne.

Pentru cea mai bună friptură de fiecare dată, investește într-un termometru digital cu o sondă subțire și vei știi sigur când acea tăietură este la gradul de coacere preferat. 

Friptura este considerată sigură de mâncat când atinge 60 °C în interior, ceea ce este considerat Medium. 

CUM SE CUMPĂRĂ FRUPTURA PERFECTĂ

În primul rând, cumpărați întotdeauna carne de înaltă calitate. Calitatea determină textura, frăgezimea și cât de aromată va fi friptura.

Cu cât friptura este mai groasă, cu atât se gătește mai ușor și va avea un gust mai bun. Majoritatea magazinelor alimentare stochează friptură cu o grosime de 1.5 cm până la 3 cm. Dacă vrei tăieturi mai groase, trebuie să încerci la măcelării. 

PS. Friptura subțire se gătește mai repede și oferă mai puțină aromă.

CUM SĂ GĂTEȘTI FRIPTURĂ PE UN GRĂTAR PE PELEȚI

Când gătești friptura pe un grătar cu peleți, aveți ce este mai bun din ambele lumi.

Puteți găti o friptură în grabă folosind metoda căldurii directe. 

Sau puteți folosi capacitățile grătarului cu peleți pentru a face metoda de prăjire inversă care este din ce în ce mai populară. 

Cu această metodă, friptura ta va obține o doză bună de fum de lemn în timp ce se gătește.

Metoda de încălzire directă – Setați grătarul la 230 °C și preîncălziți timp de 15 minute. Gătiți aproximativ 3,5 minute pe fiecare parte până când temperatura interioară a fripturii este de 60 °C (medium rare).

Metoda de prăjire inversă – Setați grătarul la 105 de grade °C, preîncălziți timp de 15 minute – gătiți fripturile timp de 60 de minute sau până la o temperatură internă de 45 °C. Luați carnea de pe grătar, setați temperatura grătarului la 230 °C, preîncălziți timp de 10 minute. Gătiți aproximativ 4 minute pe fiecare parte  până când temperatura interioară a fripturii este de 60 °C (medium rare).

CUM SĂ GĂTEȘTI FRIPTURĂ PE UN GRĂTAR PE GAZ

Dacă utilizați un grătar cu gaz/propan, instrucțiunile sunt în esență aceleași. Setați grătarul la o temperatură ridicată (200 până la 250 de grade Celsius) și urmați instrucțiunile de sincronizare explicate la grătarele pe peleți.

Totuși, va trebui să muncești puțin mai mult pentru a reproduce aroma de fum de lemn oferită de peleți. Cea mai bună metodă sunt așchiile de lemn, fie într-un pachet de folie, fie într-o cutie de afumat.

Cu toate acestea, chipsurile nu pot sta direct peste o flacără sau se vor aprinde. Deci, folosirea așchiilor de lemn poate însemna că nu aveți la fel de multă suprafață de gătit pentru friptura sau că nu puteți obține temperatura dorită. 

CUM SĂ GĂTEȘTI FRIPTURĂ PE GRĂTAR PE CĂRBUNE

Gătitul fripturii peste cărbune poate fi dificil. Este greu să știi temperatura exactă a suprafeței de gătit, iar temperatura respectivă poate varia în funcție de tipul de cărbune pe care l-ai folosit și de cât de uniform este acesta împrăștiat.

Puteți verifica dacă există o temperatură ridicată pe grătarul cu cărbune folosind testul manual. Țineți-vă mâna la nivelul grătarului și, dacă o puteți ține acolo doar 2 – 3 secunde înainte de a deveni prea fierbinte, aveți la dispoziție o suprafață de 200 – 260 de grade Celsius. 

Dacă aveți acea căldură, puteți găti folosind instrucțiunile de sincronizare de grătarele cu peleți.

 Dar atenție – grătarul cu cărbune poate avea zone fierbinți sau reci care pot afecta timpul de gătire. Va trebui să supraveghezi atent și nu vei putea să-l setezi și să-l lași așa cum poți cu alte tipuri de grătare. 

Pentru aroma de fum de lemn, puteți folosi chipsuri de lemn. De obicei acestea se adaugă direct la cărbuni, dar acest lucru poate afecta căldura pe care o generați.

Dacă adăugați așchii de lemn uscat, acestea s-ar putea aprinde. Dacă adăugați așchii de lemn înmuiate în apă, acestea vor răci cărbunele. 

Folia de aluminiu este probabil cel mai bun pariu.

Lasă un răspuns