Unul dintre momentele esențiale ale sezonului de vară este incredibila recompensă de legume proaspete. Mai toate legumele pot fi puse pe grătar, cu rezultate incredibile! Grătarul le oferă o aromă delicioasă. Sfecla roșie devine dulce; cartofii se fac crocanți la exterior și dulci în interior; ceapa se caramelizează; ciupercile devin moi și își intensifică gustul.

Ca să venim în ajutorul tău, ți-am pregătit un scurt ghid pentru pregătirea și gătirea legumelor pe grătar. 

Sfat: înainte să pui legumele pe grătar, adaugă peste ele puțin ulei de măsline, cât să le acoperi cu un strat subțire.  Uleiul va face aromele să se simtă și mai intens. 

Ghid Gătire Legume pe Grătar

Legumă

Pregătire

Timp

Sparanghel

Se spală și se taie capetele. Se stropesc cu ulei de măsline și se presare cu sare.

Se lasă pe grill la foc mediu timp de 6-8 minute, se întoarce doar o dată.

Cartofi

Se curăță bine și se împung cu un cuțit în mai multe locuri. Se înfășoară în folie de aluminiu și se pune pe grill.

Se lasă pe grill la foc mediu timp de  35-45 minute.

Sfeclă

Se spală bine. Se stropește cu ulei de măsline și se presară cu sare și piper. Se învelește în folie de aluminiu cu o crenguță de cimbru proaspăt.

Se lasă pe grill la foc mediu timp de  o oră, până devine moale.

Conopidă

Se taie în dimensiuni medii, se stropește cu ulei de măsline și se presară sare și piper.

Se lasă pe grill la foc mediu timp de 25 minute, rotind frecvent până prinde o culoare maro-auriu.

Porumb

Nu se curăță, se lasă la înmuiat timp de 20 minute.

Se lasă pe grill la foc mediu timp de 20 minute.  Se servește cu unt și sare.

Vânătă

Se curăță de coajă dacă se dorește, se feliază longitudinal sau transversal. Se presară sare peste vinetele tăiate în felii și se lasă 20 de minute pe prosoape de hârtie. Se șterge excesul de sare și umiditate și se stropește cu ulei de măsline.

Se lasă pe grill la foc mediu timp de 10-12 de minute.

Ardei

Spălați și tăiați în bucăți mari. Îndepărtați semințele. Se stropește cu ulei de măsline.

Se lasă pe grill la foc mediu timp de 10-12 de minute.

Ciuperci

Se sterg cu un prosop de hârtie. Scoateți orice tulpină lemnoasă. Se stropesc cu ulei de măsline.

Se lasă pe grill la foc mediu timp de 5-7 de minute.

Ceapă

Se taie în felii groase și se stropește cu ulei de măsline.

Se lasă pe grill la foc mediu timp de 20-30 de minute până se caramelizează.

Usturoi

Se curăță usturoiul, se stropește cu ulei de măsline și se înfășoară în folie de aluminiu.

Se lasă pe grill la foc mediu timp de 30 de minute

Roșii

Spălați și tăiați în jumătate. Puneți sare peste ele și lăsați să se stoarcă timp de 10 minute pe un prosop de hârtie. Se stropesc apoi cu ulei de măsline.

Se lasă pe grill la foc mediu timp de 15-20 de minute.

Dovlecel

Se taie longitudinal sau transversal, cum prerefați. Se înmoaie cu ulei de măsline și sare.

Se lasă pe grill la foc mediu timp de 8 de minute

Pentru o savoare mai intensă, poți folosi sare de mare, iar daca îți place mâncarea condimentată, adaugă și piper, oregano, busuioc, usutroi, patrunjel, ghimbir, etc.