Bucură-te de o aventură culinară cu rețeta noastră deosebită de steak cu pesto din usturoi prăjit! Acest preparat îmbină perfecțiunea cărnii suculente și gustul caramelizat al usturoiului prăjit într-o explozie de arome delicioase. Cu o textură fragedă și un gust de neuitat, aceste steak-uri vor fi punctul culminant al oricărei mese.

INGREDIENTE

  • 4 steak-uri ( poți să-ți alegi tăietura preferată)
  • 2 căpățâne de usturoi
  • ulei extra virgin de măsline 
  • 100 g frunze de rozmarin 
  • 200 g de pătrunjel 
  • 100 g amestec semințe 
  • 2 ardei iuți 
  • 2 lingurițe de coajă de lime rasă 
  • 1 linguriță sare 
  • ½ linguriță de piper negru

PREPARARE

Pregătește grătarul pentru gătit indirect la temperatură medie (170° până la 230°C).

Îndepărtează coaja exterioară uscată de pe căpățânile de usturoi, apoi tăie vârful acestora cam 2-3 cm pentru a expune cățeii. Așează fiecare căpățână de usturoi pe o bucată mare de folie de aluminiu rezistentă și toarnă o lingură de ulei peste fiecare. Îndoaie marginile foliei și sigilează-le pentru a forma un pachet, lăsând puțin spațiu pentru abur. 

Gătește usturoiul pe grătar, la căldură medie indirectă cu capacul închis, până când cățeii devin moi (aproximativ 45 de minute până la 1 oră). Lasă-le deoparte să se răcească.

Pune cimbrul, pătrunjelul, nucile și ardeii iuți într-un blender și blenduiește până când plantele aromatice sunt mărunțite fin. Stoarce cățeii de usturoi în compoziția din robot având grijă să nu scapi nici o bucată din coajă. Mai blenduiește puțin pentru a incorpora usturoiul. Transferă amestecul într-un bol mediu și adăugă ulei, coaja de lime, sare și piper. Amestecă bine pentru a obține o pastă.

Unge pasta obținută uniform pe ambele părți ale steak-urilor. Acoperă carnea cu o folie de plastic și las-o la frigider timp de 2-4 ore. După ce le scoți de la frigider, lasă carnea să stea la temperatura camerei timp de 15 -30 de minute înainte de a le pune pe grătar. 

Schimbă metoda și pregătește grătarul pentru gătire directă la căldură mare (230° până la 280°C). Dacă utilizezi un grătar pe cărbune, păstrează o mică parte a grătarului liberă de cărbuni ca zonă de siguranță de căldură indirectă.

Gătește steak-urile pe grătarul fierbinte, cu capacul închis, până când acestea sunt gătite în funcție de nivelul tău preferat de coacere. Vezi ghidul aici! 

Scoate-le de pe grătar și lasă-le să se odihnească timp de 3-5 minute. Servește-le calde.

Poftă bună!

Lasă un răspuns